söndag 24 januari 2016

Den där jävla döden

"Den där jävla döden" skriven av Anna Lindman, journalist och författare som också gjort den fantastiska programserien "Döden, döden, döden" på Svt. 

En bok om att närma sig döden. Titta på den från flera håll, bena och grotta i den. Liksom pilla på sårskorpan tills den blöder. Vad är döden, hur ser vi på den, vad tänker vi om den? Är vi rädda för döden och i så fall vad är vi egentligen rädda för, döendet eller själva döden? 

Anna Lindman har intervjuat cancerläkare, präster, människor som vet att de snart ska dö, psykologer, kristna, muslimer, ateister, anhöriga till de som dött och många fler med det gemensamt att de på något sätt förhåller sig kring döden. För att de blivit tvingade, har en tro, bara är intresserade eller jobbar med den. 

Boken ger oss inga svar och kanske är det just det som är det svåra med döden. Att vi inte kan få några svar. Vi vet inte och vi kommer inte få veta förrän den dag det sker. Men en sak vet vi och det är att döden kommer att drabba oss alla. Och att det enda vi med säkerhet vet om livet är att vi ska dö. 

Men boken ger ett svar och det är att vi inte verkar bli mer rädda för döden för att vi vågar förhålla oss kring den utan snarare mindre. Och kanske blir vi bättre på att ta hand om våra liv här och nu om vi vågar förhålla oss till att det en dag ska ta slut. 

Läs "Den där jävla döden". Jag rekommenderar den varmt. 


2 kommentarer:

  1. Åh, vad bra att du lyckas läsa! Jag gör ett försök jag med!
    Kramar

    SvaraRadera
  2. Ja, det är ganska befriande att lyckas. Men hittills bara titlar som behandlar det här ämnet.
    Ska bli fint att ses till helgen!
    Kram

    SvaraRadera

Skriv ut